Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ruime vitrinekasten van hout

Een houten vitrinekast is een echte eyecatcher aan je muur door haar glazen deuren en omvangrijke frame. Vroeger waren deze kasten voornamelijk functioneel bestemd, maar tegenwoordig is het een mix van de mooiste herinneringen laten zien en biedt het de beste opbergmogelijkheid. Maar wat voor soort vitrinekast past bij jou? En welk soort hout moet je kiezen? Hieronder worden de twee meest voorkomende houtsoorten uitgelicht.

Wat zoek je in een kast?

Er zijn veel verschillende soorten vitrinekasten. Het belangrijkste punt is de indeling van de kast. Je zou kunnen kiezen voor meer ruimte achter de glazen deuren, maar het is ook mogelijk om meer opbergruimte te hebben achter de gesloten houten deuren. Ga dus na wat jij nodig hebt in jouw interieur.

Eiken vitrinekast

Een tijdloos en populair soort hout is al jaren eiken. Een houtsoort wat zijn waarde niet verliest en altijd mooi blijft met het juiste onderhoud. Eiken wordt het vaakst gekozen omdat het ook een stuk moderner is door de koele toon van het hout. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Veel mensen kiezen er ook voor om bijvoorbeeld de binnen- of de buitenkant te schilderen voor meer contrast en bepaalde meubelwinkels bieden dit ook aan.

Teakhouten vitrinekast

Een duurzamere keuze kan een teakhouten vitrinekast zijn. Teakhout wordt namelijk gerecycled uit Indonesië en heeft amper onderhoud nodig omdat het een houtsoort is wat leeft en daardoor dus mooi blijft. Wel kan het een stuk robuuster en warmer zijn dan eiken, maar het is wel makkelijker te combineren met verschillende woonstijlen als je bijvoorbeeld iets stoerder en opvallends wil in je interieur.

De afwerking van zo een houten kast is overal weer anders. Eiken en teak hoeven eigenlijk geen behandeling te hebben, maar je zou daar wel voor kunnen kiezen als je het hout wat meer zou willen beschermen. Dit kun je doen door het hout met een lichte korrel op te schuren en dan met een woodsealer of protector te behandelen. Ook zien we steeds meer dat vitrinekasten bijvoorbeeld van de binnenkant worden geschilderd voor meer diepte en contrast met de buitenkant. Of andersom, de buitenkant geschilderd en de binnenkant naturel. Dit ligt ook weer aan jouw eigen smaak!

Het idee bij het kopen van een ruime vitrinekast is natuurlijk om je mooiste servies, decoratie en herinneringen te laten zien door het achter de glazen deuren te plaatsen. De niet zo boeiende items achter de gesloten houten deuren. Probeer ook weleens te husselen met items, zodat je niet verveeld raakt van de inhoud.